Ще оцелее ли Ципрас във вота днес

Бившият консервативен външен министър Дора Бакояни заяви в сряда, че управляващите предлагат финансови стимули на депутати

т опозицията в Гърция обвиниха премиера, че купува гласовете на депутати, за да преодолее вота на доверие, който парламентът в Атина ще гласува днес. Но дори противниците на Алексис Ципрас признават, че той има достатъчна подкрепа, за да оцелее правителството му.

Бившият консервативен външен министър Дора Бакояни заяви в сряда, че управляващите предлагат финансови стимули на депутатите, които не са членове на СИРИЗА, за тяхната подкрепа при гласуването.

В коментар пред гръцкия телевизионен канал „Скай”, Бакояни каза, че все пак вярва, че левият премиер Алексис Ципрас ще събере 151 гласа в 300-местния парламент на Гърция, за да гарантира оцеляването на своето правителство „чрез методи, напомнящи политическа сделка”.

Бившият външен министър от „Нова Демокрация” посочи, че очаква правителството да внесе Договора от Преспа в Парламента веднага след приключване на вота на доверие.

В допълнение към подкрепата на 145 депутати от СИРИЗА и независимата Катерина Папакоста, която е заместник-министър на защитата на гражданите, правителството изглежда има подкрепата на четирима депутати от партията „Независими гърци”, както и на центристкия депутат от „Потами” Спирос Данелис.

Бакояни добави, че ако все пак правителството загуби вота на доверие, вероятно предсрочни парламентарни избори ще се проведат през март.

Източник: Vesti.bg