Преспанското споразумение е уникална възможност

Публикувано във факти.бг:

Преспанското споразумение за решаване на 20-годишния спор между Гърция и Македония е „уникална възможност за помирение”, която може да не се повтори. Това мнение изрази върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в интервю за македонската агенция МИА.

„Имах привилегията да присъствам на подписването на споразумението между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев през юни край Преспанското езеро. Двете страни показаха политическа смелост, лидерство, отговорност и работиха безотказно, за да преодолеят разногласията и проблемите и да постигнат историческо споразумение”, каза Могерини.

ЕС напълно подкрепя Преспанското споразумение, допълни Могерини и се надява, че и всички заинтересовани страни ще се възползват от възможността да гарантират бъдещето на Република Македония. В случай, че споразумението бъде одобрено и от двете държави, то може да спомогне за трансформиране на целите Западни Балкани.

“Поддържането на добросъседски отношения ни помага да работим заедно за справяне с редица предизвикателства, включително в области като миграцията. Бежанската криза показа, че войни, които започват далеч от Брюксел и Скопие, имат отражение и в Европа. Вярвам”, каза Могерини.